DOMOWY RAMEN

Wersja LIGHT

poniedziałek, 9 Październik 2017

 Potrawa kuchni japońskiej – Ramen, ostatnio stała się bardzo popularna i coraz częściej przez Was wybierana. Nie wszyscy jednak wiedzą, że oryginalnie jest to danie kuchni chińskiej, które przywędrowało do Japonii w XIX wieku. W Japonii jest dosyć powszechnie spożywane i traktowane nawet jako pewnego rodzaju fast–food. Ramen to zupa z różnymi dodatkami, która zawsze powinna składać się z bulionu oraz makaronu i jest podawana z kawałkami mięsa. Ramen jest naprawdę pysznym, pełnym smaku, pożywnym i esencjonalnym daniem. Aby jednak był wyjątkowy, podczas jego przygotowywania nie powinieneś się spieszyć. Bulion należy gotować powoli, na małym ogniu, bo to on stanowi bazę smakową całego dania.

 Dzisiejszy przepis, to prosta wersja Ramenu, podana z jajkiem i kapustą włoską oraz makaronem ryżowym.

Czas przygotowania: 2,5 godziny (podany czas obejmuje gotowanie bulionu).

Składniki na 6 porcji:
pierś z kurczaka 500g,
jajka 6 x sztuka,
marchewka 3 x sztuka,
pietruszka korzeń 1 x sztuka,
korzeń selera ½ x sztuka,
cebula 1 x sztuka,
czosnek 1 x ząbek,
olej sezamowy 3 x łyżka,
sos sojowy 2 x łyżka,
korzeń imbiru – kawałek 2 cm,
papryczka chili 1 x kawałek 2 cm,
kapusta włoska 300g,
cebula dymka posiekana 3 x łyżka,
makaron ryżowy 200g.

Sposób przygotowania:
1. Mięso, marchewki, pietruszki, selera, cebulę i obrany czosnek włożyć do dużego garnka i zalać 1,5l zimnej wody.
2. Bulion gotować na małym ogniu około 2 godziny.
3. Na patelni rozgrzać olej sezamowy, sos sojowy oraz papryczkę chili.
4. Jajka ugotować i pokroić na połówki.
5. Kapustę poszatkować i podsmażyć na patelni z olejem sezamowym i sosem sojowym, doprawić solą i pieprzem.
6. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
7. Z ugotowanego bulionu wyjąć kurczaka i pokroić w plastry.
8. Do bulionu dodać zawartość patelni.
9. Do misek dodać porcję makaronu, podsmażoną kapustę, kawałki jajka, pokrojone warzywa, które gotowały się w bulionie i zalać szklanką gorącego bulionu.
10. Zupę posypać posiekaną cebulą dymką.
11. SMACZNEGO!

Wartość odżywcza w 1 porcji:
Energia: 352kcal
Białko: 29g
Tłuszcz: 10g
Węglowodany: 35g