DOMOWA TARTA…

Tarta z rabarbarem i malinami...

wtorek, 21 Czerwiec 2016

Rabarbar to warzywo bardzo często przez nas niedoceniane. Tymczasem w Chinach rabarbar wciąż uważany jest za roślinę o niezwykłych właściwościach leczniczych. Warzywo to znalazło zastosowanie w leczeniu bólu, poprawia pracę przewodu pokarmowego i działa ochronnie na układ krążenia. Warto przypomnieć sobie o jego istnieniu i przygotować pyszny deser – tartę z rabarbarem malinami i migdałami.

Rabarbar, to bogactwo witaminy C, beta karotenu, potasu, magnezu i żelaza. Ze względu na swoją niską kaloryczność (20 kcal w 100g) i wysoką zawartość błonnika jest bardzo dobrym dodatkiem do potraw osób odchudzających się i dbających o linię. Ponadto zawiera rapontycynę – substancję o działaniu estrogennym, przez co spożycie rabarbaru zaleca się zwłaszcza kobietom z niedoborem tych hormonów. Warto jednak wspomnieć, że rabarbar zawiera spore ilości kwasu szczawiowego, który w nadmiarze może niekorzystnie wpływać na gospodarkę wapniową w naszym organizmie, dlatego nie należy przesadzać z nadmiernym spożyciem tego warzywa.

Składniki na 10 porcji:

Składniki potrzebne do przygotowania rabarbarowego nadzienia:

  • 150g cukru pudru,
  • ¼ szklanki brązowego cukru, sok i skórka z 2 pomarańczy,
  • Rabarbar 400-450g (umyty i oczyszczony),
  • 1 laseczka wanilii,

Składniki potrzebne do przygotowania spodu:

  • Mąka pszenna 220g,
  • 100g cukru pudru,
  • szczypta soli,
  • masło 150g (zimne i posiekane na małe kawałki),
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 1 jajko,