DANIE WOJOWNIKÓW…

MUSZELKI Z PROSCIUTTO DI PARMA...

wtorek, 21 Marzec 2017

Szynka parmeńska jest produkowana od starożytności. Specyficzny klimat tego regionu pływa na proces produkcji i smak gotowego mięsa. Hanibala podczas podbojów, gdy wkroczył w 217 roku do Parmy, jej mieszkańcy częstowali swoim specjałem. Więc teraz wy poczujcie się jak wielki zdobywca...

Prosciutto di Parma…Ogólnie wieprzowina nie jest zaleca w diecie osób prowadzących aktywny tryb życia. Są jednak niektóre rodzaje mięsa, po które warto sięgać. Do takich zalicza się Prosciutto di Parma. Jako jedna z nielicznych szynek zawiera bardzo mało soli, a jej skład i proces produkcji jest ściśle regulowany przez przepisy. Poza tym, co dokładnie pomaga zakonserwować cały udziec wieprzowy pozostaje tajemnicą producentów. Jedynie w ściśle określonym regionie mała ilość producentów wytwarza Prosciutto di Parma. Dzięki temu można mieć pewność, że szynka jest prawdziwa i wykonana wg tradycyjnej receptury.
Danie jest dziecinnie łatwe, jego czas przygotowania jest bardzo krótki i świetnie nadaje się na zabiegane dni lub niedzielny obiad.

Składniki na 4 porcje:

  • 400 g makaronu np. muszelki (może być pełnoziarnisty)
  • 1 łyżka i 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 5 ząbków czosnku
  • 300 g mrożonego zielonego groszku
  • 8 plasterków szynki parmeńskiej
  • 250 g jogurtu greckiego light
  • 1 szklanka wody
  • 4 łyżki parmezanu
  • 1 garść koperku
  • Sól i czarny pieprz
  • pomidorki koktajlowe i świeża bazylia do dekoracji…

Sposób przygotowania:

  • W dużym garnku ugotuj makaron al dente, odcedź, przełóż z powrotem do garnka, dodaj łyżeczkę oliwy i przemieszaj, by zapobiec sklejeniu się muszelek.
  • Rozgrzej na dużej patelni łyżkę oliwy i dodaj sprasowany czosnek, podsmaż na złoty kolor.
  • Pokrój szynkę parmeńską w drobną kostkę.
  • Zmniejsz ogień i dorzuć szynkę i groszek, podgrzewaj, aż szynka się zrumieni, a groszek stanie się gorący.
  • Wymieszaj jogurt z wodą i wlej na patelnię. Gotuj 5 minut, ciągle mieszając, póki sos trochę nie zgęstnieje.
  • Wlej sos do muszelek, posyp koperkiem, parmezanem, solą i pieprzem ( całość możesz jeszcze zapiec przez parę minut w piekarniku).
  • Wymieszaj i serwuj w miseczkach, smacznego!

Wartości odżywcze 1 porcji:
Wartość kaloryczna: 593 kcal
Białka: 31,4 g
Tłuszcze: 11,2 g
Węglowodany: 97,6 g

Uwagi:
Porcje makaronu możesz zmniejszyć, by ograniczyć udział węglowodanów w posiłku.