CZEKOLADOWY CHLEBEK…

Śniadanie na jesienną porę....

poniedziałek, 19 Wrzesień 2016

Jak wyobrażasz sobie idealne śniadanie w chłodne, jesienne dni? Z pewnością na myśl przychodzi Ci aromatyczna świeżo mielona kawa… a do kawy coś słodkiego! Proponujemy zatem ciasto, którego bazą są płatki owsiane i mąka gryczana. Dzięki tym składnikom nadaje się idealnie jako substytut bułeczek czy chleba w posiłku śniadaniowym. Dodatkowo zawiera spora dawkę niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych w postaci orzechów, nasion chia i migdałów.

Gorzka czekolada i kakao, dostarczą Ci energii i dobrego humoru na cały dzień. Proponowany przez nas „chlebek” jest dodatkowo bardzo sycący i bogaty w błonnik pokarmowy. W 1 porcji znajduje się aż 7g błonnika! Czekoladowo-bananowe ciasto smakuje idealnie w kompozycji z jogurtem lub kefirem.
Gorąca i aromatyczna kawa, ciepłe pachnące czekoladowe ciasto i zimny jogurt – czy można lepiej rozpocząć dzień?

Składniki na 10 porcji:
Składniki suche:

  • Płatki owsiane 300g,
  • Migdały płatki 80g,
  • Mąka gryczana 200g,
  • Mąka kukurydziana 3 x łyżka,
  • Proszek do pieczenia 10g,
  • Soda oczyszczona ½ x łyżeczka,
  • Cukier trzcinowy 20g,
  • Kakao 6 x łyżka,
  • Ekstrakt wanilii w proszku 1 x łyżeczka,
  • Szczypta soli morskiej,
  • Rodzynki 30g,
  • Posiekane orzechy włoskie 40g,
  • Czekolada gorzka 60g.

Składniki mokre:

  • Mleko migdałowe 200ml,
  • Oliwa z oliwek 40g,
  • Dojrzałe banany 2 x sztuka,
  • Woda 120ml wymieszana z nasionami chia 30g,

Dodatkowo:
Jogurt naturalny 150g (na osobę),

Sposób przygotowania:1. Piekarnik rozgrzać do 200C.
2. W misce wymieszać wodę oraz nasiona chia i odstawić na bok.
3. Płatki owsiane zmiksować na proszek.
4. Dodać posiekaną czekoladę i orzechy, oraz wszystkie suche składniki.
5. W dużej misce zmiksować banany, mleko migdałowe i oliwę.
6. Do bananów dodać wodę z nasionami chia i wszystkie mokre składniki wymieszać trzepaczką.
7. Do mieszanki mokrych składników stopniowo dodawać suche, tak aby powstało ciasto.
8. Formę do pieczenia wyłożyć papierem i przelać ciasto.
9. Powierzchnię ciasta posypać startą czekoladą lub posiekanymi orzechami.
10. Ciasto piec od 45- 50 minut.
11. Po upieczeniu ciasto ostudzić i pokroić.
12. SMACZNEGI!

Jeżeli planujesz spożyć czekoladowo- bananowy chlebek na śniadanie, to zjedz go z jogurtem lub kefirem (aby zadbać o odpowiednią podaż wapnia).

Wartość odżywcza w 1 porcji:Energia: 398kcal,
Białko: 10,4g,
Tłuszcz: 17,2g
Węglowodany: 52,9g,