CZEKOLADOWE KUBECZKI Z MIGDAŁAMI…

Pokarm Bogów - kakao...

wtorek, 18 Wrzesień 2018

Składniki na 8 porcji:

  • 1 średni banan
  • Ekstrakt z wanilii
  • ¼ szklanki miodu lub syropu klonowego
  • 2 szklanki czerwonej fasoli
  • 4 łyżki naturalnego kakao
  • 1 szczypta soli
  • ½ szklanki migdałów
  • ¼ szklanki wiórków kokosowych
  • 1 łyżka siemienia lnianego lub chia
  • Oliwa w sprayu lub tradycyjna oliwa z oliwek
  • Jogurt naturalny opcjonalnie

Sposób przygotowania:

  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  • Spryskaj lub posmaruj oliwą z oliwek 8 kubeczków lub innych naczyń nadających się do pieczenia.
  • Umieść w robocie obranego banana, ekstrakt z wanilii i miód, dokładnie zmiksuj.
  • Dodaj czerwoną fasolę, kakao i sól, miksuj do uzyskania całkowicie gładkiej masy.
  • Przełóż czekoladową masę do miski, a w robocie kuchennym umieść migdały i wiórki kokosowe (nie musisz myć robota kuchennego).
  • Miksuj orzechy do pożądanego stopnia zmielenia.
  • Dodaj do masy czekoladowej zmielone orzechy i siemię lniane.
  • Wymieszaj zawartość miski i przełóż masę do przygotowanych foremek do pieczenia.
  • Wstaw do piekarnika na 30-35 minut.
  • Wyciągnij gotowe kubeczki, przestudź 5-10 minut
  • W środku uformuj małą dziurkę i dodaj jogurt naturalny (można go ubić ze słodkim odpowiednikiem cukru – ksylitol etc..)
  • Smacznego!

Wartości odżywcze 1 porcji:
Wartość kaloryczna: 167,0 kcal
Białka: 6,2 g
Tłuszcze: 8,3 g
Węglowodany: 17,0 g