CZEKOLADOWA „KOMOSANKA”…

Czekoladowa „komosanka” z orzechami i owocami...

poniedziałek, 11 Lipiec 2016

Czekoladowa komosa ryżowa z owocami i orzechami to propozycja śniadaniowa dla tych, którzy z jakiegoś powodu, nie mogą lub nie chcą spożywać produktów zawierających gluten i laktozę.  Nasza „ komosanka” posypana jest prażonymi nasionami, orzechami i wiórkami kokosowymi, które dostarczają niezbędnych kwasów tłuszczowych i składników mineralnym. Świeże owoce dodają słodkiego smaku i witamin, a ukryty w daniu zmiksowany szpinak oczyszcza organizm i dostarcza magnezu!

Komosa ryżowa to roślina, przypominająca zboża o wyjątkowych właściwościach prozdrowotnych i odżywczych. Stanowi cenne źródło wielu witamin i składników mineralnych oraz przeciwutleniaczy. Przede wszystkim jednak warto podkreślić, że jest jedną z nielicznych roślin, które zawierają spiorą ilość pełnowartościowego białka (zawierającego wszystkie aminokwasy egzogenne). Dzięki bogatej zawartości białka jest dobrą alternatywą dla dań z mięsem lub tych na bazie nabiału. Komosa doskonale sprawdzi się również jak zamiennik dla tradycyjnej owsianki, powinna na stałe zagościć w menu osób aktywnych fizycznie, zwłaszcza tych, którzy nie spożywają produktów mięsnych. Dodatkowo, nie zawiera glutenu, dlatego jest bezpieczna dla osób nietolerujących tego składnika. W naszym śniadaniu mleko krowie zastąpiliśmy niskokalorycznym mlekiem migdałowym, które jest dobrze przyswajane przez osoby nietolerujące laktozy…
Jeżeli znudziła Ci się już tradycyjna owsianka, koniecznie przygotuj naszą „komosankę”!

Składniki na 3 porcje:

  • Komosa ryżowa 120g,
  • Szklanka wody,
  • Sól 1 x szczypta,
  • Tryskawki pokrojone na ćwiartki 1 x szklanka,
  • Banan ½ x sztuka,
  • Szpinak 1 x garść,
  • Mleko migdałowe ½ x szklanka,
  • Syrop z agawy 1 x łyżka,
  • Kakao 1 x łyżka,

Do posypania:

  • Sezam 10g,
  • Wiórki kokosowe 10g,
  • Orzechy nerkowca 10g.

Sposób przygotowania: 1. Komosę ryżową ugotować (ziarna zalać szklanką osolonej wody, doprowadzić do zagotowania, zmniejszyć ogień i gotować, aż quinoa wchłonie całą wodę).
2. Po ugotowaniu odstawić na bok do przestudzenia.
3. Owoce, szpinak, mleko, kakao i syrop z agawy umieścić w blenderze i zmiksować.
4. Mieszankę z owoców i szpinaku dodać do ugotowanej komosy ryżowej i wymieszać.
5. Całość posypać prażonymi orzechami, sezamem i wiórkami kokosowymi.
6. SMACZNEGO!

Wartość odżywcza w 1 porcji: Energia: 271kcal,
Białko: 9g,
Tłuszcz:10g,
Węglowodany: 35,9g,