CHRUPIĄCA MINI PIZZA

Wersja LIGHT

piątek, 8 Wrzesień 2017

 Pizza bez mąki? Czemu nie! Wystarczy tylko kalafior… Kalafior? Tak! Posłuży nam on do zrobienia spodu, który razem z serem stworzy chrupiące, delikatne w smaku ciasto. Dodatki są już tylko kwestią wyobraźni. Ta alternatywa włoskiego specjału jest doskonałą propozycją, jeśli jesteś na diecie bezglutenowej, lubisz eksperymentować i próbować nowych rzeczy w zaciszu własnej kuchni albo po prostu jesteś fanem sera!

Czas przygotowania 25 minut.

Składniki:
(na 2 porcje)

1 średni kalafior,
1 jajko,
zioła (bazylia, oregano, czosnek),
sos lub przecier pomidorowy 40g,
1 pomidor,
ser mozzarella 30g,
ser parmezan 25g,
sól,

Sposób przygotowania:

1. Rozgrzej piekarnik do 200C.
2. Kalafior umyj i zetrzyj na tarce na małych oczkach. Posól i dokładnie odciśnij z wody przez drobne sito lub gazę.
3. Przełóż do miski i dodaj zioła, starty parmezan i mozzarellę. Wymieszaj i dopraw solą do smaku.
4. Następnie dodaj delikatnie roztrzepane jajko.
5. Ułóż masę na papierze do pieczenia (wcześniej natłuszczonym oliwą), uformuj mini placki. Posmaruj sosem pomidorowym z wierzchu.
6. Blachę umieść w piekarniku na około 10-15 minut.
7. Wyjmij i ułóż dodatki na wierzchu każdej pizzy. Włóż do piekarnika na jeszcze parę minut.
8. SMACZBEGO!

Wartość odżywcza w 1 porcji:

Kaloryczność: 527 kcal
Białko: 38,3g
Tłuszcze: 21,6g
Węglowodany: 56,5g