BURAKOWY DOPING DLA WSZYSTKICH!

Pijecie soki lub napoje przed biegiem?

środa, 25 Styczeń 2017

Pijecie soki lub napoje przed biegiem? Wybierając smak pamiętajcie o jednej zasadzie: im bardziej czerwony sok, tym zdrowszy. W ten sposób okaże się, że pospolite i smaczne buraki przeniosą Was na wyższy poziom sprawności.

Zaskakujące wyniki…Ostatnio przeprowadzone badania pokazały, że mężczyźni i kobiety, którzy zjedli szklankę gotowanych buraków 1 godzinę przed biegiem na 5 km pokonali ten dystans o 3% szybciej, niż osoby, którym podano placebo. Oczywiście nie zmieni to fana rekreacyjnego biegania w olimpijczyka, ale z pewnością podniesie o kilka pozycji zajęte miejsce po ukończeniu zawodów na 5K. To dobra wiadomość dla sportowców wyczynowych i miłośników fitnessu, którzy pod koniec sesji treningowej chcą dać z siebie wszystko. Największa różnica między grupą badawczą, a kontrolną dotyczyła prędkości biegu w ostatniej części dystansu. Osoby, które zjadły porcje buraków biegły o ponad 5% szybciej na ostatnim kilometrze w porównaniu do zawodników, którzy spożyli placebo.

Dlaczego buraki?Dlaczego buraki? Bo zawierają dużą ilość azotanów, które są przekształcane w naszym organiźmie w tlenek azotu, związek rozszerzający naczynia krwionośne i pozwalający na lepszy przepływ tlenu i substancji odżywczych do ciężko pracujących mięśni. Tak, są to te same azotany dodawane do konserwowania mięs i wędlin, które w wyrobach mięsnych przemieniają się w rakotwórcze substancje. Jednak nie musicie się martwić, bo coś, co jest zawarte w warzywach i owocach bogatych w azotany (może to błonnik, może to przeciwutleniacze, albo coś jeszcze innego) zapobiega szkodliwej przemianie azotanów w kancerogenne azotyny.

Dłuższy „doping”…Działanie poprawiające krążenie i transport tlenu spowodowane naturalnymi azotanami osiąga szczyt 3godz po zjedzeniu buraków, ale również selera, rzodkiewek i szpinaku. Niektóre badana pokazały, że codzienne spożywanie tych warzyw przez minimum 15 dni może utrzymać ten efekt „dopingu” nawet przez cały tydzień.

Nie tylko azotany…Regularne jedzenie buraków pomaga na dłużej zachować młodość i zdrowie. Wysoka zawartość antyoksydantów i przeciwzaplanych substancji fitochemicznych chroni przed chorobami przewlekłymi i spowalnia procesy starzenia. Ludzie jedzący dużą ilość warzyw, w tym tych bogatych w azotany, zdecydowanie rzadziej cierpią na nowotwory, choroby neurodegeneracyjne i problemy z układem sercowo-naczyniowym.

Wnioski…Połączenie prozdrowotnych właściwości buraków i efektu „dopingu” dzięki zawartości azotanów to recepta na zdrowe życie. Przed następnym treningiem sięgnijcie po świeży sok z buraków lub przygotujcie energetyzujące smoothie z buraka, a na lunch zjedzcie imbirowy krem z buraka lub sałatkę z buraka (przepis na następnej stronie).