BRUSCHETTA Z POMIDORKAMI CONFIT…

Włoski lunch...

czwartek, 8 Grudzień 2016

Likopen to karotenoid o fantastycznych właściwościach występujący w czerwonych warzywach i owocach. Minusem jest, że forma podgrzana w tłuszczu jest najlepiej przyswajana, a sos pomidorowy może szybko się znudzić. Idealnym rozwiązaniem są pomidorki confit, bo...

Confit to technika kulinarna polegająca na gotowaniu, lub pieczeniu w tłuszczu bądź syropie z wody i cukru. To jedna z najstarszych metod konserwowania żywności, którą stosowali przed wiekami mieszkańcy Oksytanii (dzisiejsze południe Francji). Najczęściej przygotowywano w ten sposób mięso gęsi, ale również owoce i warzywa. Confit różni się od kandyzowania. Podczas kandyzowania, owoce i warzywa poddaje się wielokrotnemu podgrzewaniu w coraz słodszym syropie, w confit wystarczy na początku odpowiednio przygotować produkty i poddać powolnemu pieczeniu.

 Zalety pomidorków confit…
Pomidorki confit to idealne rozwiązanie. Czerwone warzywa i owoce są bogate w związki nazywane karotenoidami, a wśród nich jest likopen. Ten karotenoid ciągle jest badany, ale już wiadomo, że działa ochronnie na gruczoł krokowy i redukuje prawdopodobieństwo wystąpienia raka prostaty o ponad 30%. Chroni przed nowotworem przewodu pokarmowego i zmniejsza ryzyko zgonu z powodu raka o 50%. Imponujące… Muszę zaznaczyć, że likopen rozpuszcza się w tłuszczach i najlepiej wchłania się po podgrzaniu z oliwą. Dokładnie tak przygotowuje się confit, które może służyć również jako przekąska w ciągu dnia.