BRUKSELKI W ROLI GŁÓWNEJ…

Lekarstwo na jesienną chandrę...

czwartek, 26 Listopad 2015

Sezon na brukselki można uznać za otwarty. Jeśli do tej pory jedliście je jedynie w rozgotowanej zupie na szkolnych stołówkach, pora to zmienić! Tylko parę minut dzieli was od szybkiego i zdrowego lunchu...

Niechęć do brukselki powstała na skutek traktowania jej po macoszemu przez nas, naszych rodziców lub szkolne kucharki. W efekcie dostawaliśmy rozgotowaną brukselkę o nieprzyjemnym zapachu. W rzeczywistości te małe kapustki wystarczy gotować, dusić lub piec tylko chwilę, by uzyskać smaczne i zdrowe danie.

Brukselka… Brukselka powstała prawdopodobnie na skutek skrzyżowania kapusty i jarmużu. Walory jarmużu są coraz częściej doceniane i warto wprowadzić go do swojej diety z tych 7 powodów. Brukselka wywodząca się z jarmużu ma zbliżone właściwości i jeszcze kilka własnych.

Kwas foliowy… W 100 g brukselki znajduje się aż 99 mikrogramów kwasu foliowego w postaci folianów. Powszechnie wiadomo, że jest niezbędny do prawidłowego rozwoju układu nerwowego dziecka w pierwszych tygodniach ciąży, dlatego przyszłym mamom z powodzeniem można zalecić brukselkę. Kwas foliowy wpływa korzystnie na układ nerwowy i mózg, ponadto odpowiada za dobre samopoczucie, a jego niedobory mogą powodować lęk, drażliwość i depresję. Porcja brukselki może być lepszym lekarstwem na jesienną chandrę niż czekolada!

Witaminy z grupy B… Wszystkie witaminy z grupy B są rozpuszczalne w wodzie i łatwo można je wypłukać z organizmu, bo w przeciwieństwie do witaminy A czy D nie są magazynowane w naszym ciele. Dlatego należy je dostarczać w codziennej diecie. Kompleks tych witamin dba o nasz układ nerwowy i równowagę psychiczną oraz chroni nas przed nowotworami. Niedobory witamin z grupy B objawiają się najczęściej osłabieniem, szybkim męczeniem się, drętwieniem kończyn, zaburzeniami metabolizmu i utrudnionym trawieniem. Jeśli widzicie u siebie któryś z tych objawów, warto pomyśleć o brukselce.

Glukozynolany… Glukozynolany to substancje znajdujące się w całej rodzinie kapustowatych, czyli brukselkach, kapustach czy brokułach. Wykazują one właściwości antynowotworowe, zapobiegając rozwojowi raka prostaty, trzustki czy piersi. Regularne spożywanie brukselek powoduje odbudowę komórkowego DNA i ogranicza rozwój komórek nowotworowych. W ten sam sposób naprawiane są starzejące się komórki, dzięki czemu dłużej zachowujemy młodość.