BANANOWY BUDYŃ JAGLANY

Z owocami leśnymi

poniedziałek, 19 Luty 2018

Budyń na śniadanie? Czemu nie! Ale nie taki zwykły, z torebki tylko wartościowy i sycący budyń jaglany… Spróbujesz?

Czas przygotowania 30minut

 

Składniki na 1 porcję przy dziennym zapotrzebowaniu 1500kcal:

  • kasza jaglana sucha ¼ x szklanka,
  • mleko kokosowe z kartonu ¾ x szklanka,
  • banan ½ x sztuka,
  • masło orzechowe 5g (1 x łyżeczka)
  • jagody 1/2 szklanki

 

Wartość odżywcza w 1 porcji:

Energia: 420kcal

Białko: 8g

Tłuszcz: 8g

Węglowodany: 78g

 

Składniki na 1 porcję przy dziennym zapotrzebowaniu 2000kcal:

  • kasza jaglana sucha 1/3 x szklanka,
  • mleko kokosowe z kartonu 1 x szklanka,
  • banan 1 x sztuka,
  • masło orzechowe 5g (1 x łyżeczka)
  • jagody 2/3 szklanki

 

Wartość odżywcza w 1 porcji:

Energia: 467kcal

Białko: 10g

Tłuszcz: 11g

Węglowodany: 82g

 

Składniki na 1 porcję przy dziennym zapotrzebowaniu 2500kcal:

  • kasza jaglana sucha 1/3 x szklanka,
  • mleko kokosowe z kartonu 1 x szklanka,
  • banan 1 x sztuka,
  • masło orzechowe 10g (2 x łyżeczka)
  • jagody 1 szklanka

 

Wartość odżywcza w 1 porcji:

Energia: 500kcal

Białko: 12g

Tłuszcz: 14g

Węglowodany: 88,7g

 

 

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę jaglaną opłukać na sitku, włożyć do rondelka, zalać ½ szklanki mleka kokosowego i ¼ szklanki wody.
  2. Kasze jaglaną gotować na małym ogniu ok. 15–20 minut.
  3. Miękką, ugotowaną kaszę, przełożyć do misy blendera, dodać banana i masło orzechowe, zmiksować na pudding dodając resztę mleka kokosowego i zmiksować.
  4. SMACZNEGO!