BANALNY DESER…

Ricotta z miodem i pistacjami...

poniedziałek, 25 Lipiec 2016

Kolejny pomysł na pyszny deser - ricotta z miodem i pistacjami! Dlaczego warto go przygotować? Odpowiedź jest prosta! Proponowany przez nas deser jest łatwy i szybki w przygotowaniu, a smakuje naprawdę wyjątkowo! Niezwykły smak deseru podkreślają lekko słone, prażone pistacje, które idealnie przełamują słodki smak miodu.  

Dodatkowo, warto podkreślić, ze nasz deser to nie tylko uczta dla zmysłów, ale i korzyści płynące z wysokiej zawartości białka (ricotta) i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (orzechy pistacjowe).
Jeżeli lubisz słodkie śniadania to ricotta z orzechami i miodem również sprawdzi się tutaj bardzo dobrze. Wystarczy że dodasz grzanki z pełnoziarnistego pieczywa.

Składniki na 4 porcje:

  • Ricotta 400g,
  • Miód 40g (4 x łyżka),
  • Pistacje 40g,

Sposób przygotowania:1. Przygotować małą filiżankę.
2. Wypełnić połowę filiżanki serem ricotta, umiescić w zamrażarce na 30-45 minut, a następnie obróć ją, aby ser wypadł na talerz.
3. Tak samo postępować z pozostałym serem, przygotowując 4 porcje.
4. Ricottę skropić miodem i posypać prażonymi pistacjami.
5. Jeżeli chcesz spożyć ricottę na śniadanie, do naszej propozycji przygotuj również stostowane pieczywo.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Energia: 251,2kcal,
Białko: 10g,
Tłuszcz:17,4g,
Węglowodany: 15g,