BANALNE CIASTO…

Rabarbar zapiekany z jajkami nutą kardamonu...

czwartek, 12 Lipiec 2018

Rabarbar zapiekany z jajkami to doskonały pomysł na pełnowartościowe śniadanie, zwłaszcza latem gdy warzywo to jest powszechnie dostępne w sklepach. Warto urozmaicać swoje codzienne menu i korzystać ze świeżych owoców i warzyw. Jeżeli jesteś miłośnikiem śniadań na słodko, a zwłaszcza omletów ten przepis jest właśnie dla Ciebie!

Kardamon to jedna z najstarszych przypraw świata. Dodatek kardamonu do potraw wzbogaca je, nie tylko we wspaniały aromat, który roztocza się niemal po całej kuchni, ale przede wszystkim dodaje daniom cennych właściwości prozdrowotnych. Już od dawna przypuszczano, że kardamon wpływa korzystnie na proces redukcji nadmiernej masy ciała. Okazuje się, że częste stosowanie kardamonu w naszej diecie powoduje przyspieszenie tempa przemiany materii. Warto również wspomnieć, że kardamon i imbir wspomagają wrażliwość tkanek na działanie insuliny. Ten aspekt wydaje się być niezwykle cenny dla osób trenujących i pragnących wyrzeźbić swoją sylwetkę, jak również dla tych którzy walczą z nadmierną masą ciała i nietolerancją glukozy. Ponadto kardamonowi przypisuje się również korzystne działanie we wspomaganiu leczenia depresji.

Składniki na 3 porcje:

  • Rabarbar 300g (pokrojony na kawałki ok. 4 cm),
  • Kardamon 2 x szczypta,
  • Cukier 40g,
  • Mąka pełnoziarnista pszenna 50g,
  • Szczypta soli morskiej,
  • Masło (roztopione) 2 x łyżka,
  • Mleko 0,5% 200ml,
  • Jajka 4 x sztuka,
  • Sok pomarańczowy 3 x łyżka,

Dodatkowo:
Okrągła forma do zapiekania,

Sposób przygotowania:1. W dużym garnku rozpuścić: 2 łyżki masła, 2 łyżki cukru i szczyptę kardamonu.
2. Dodać rabarbar i dusić kilka minut aż stanie się miękki.
3. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.
4. Formę do zapiekania nasmarować masłem.
5. Mąkę wymieszać z cukrem i solą.
6. W osobnej misce wymieszać jajka z masłem, kardamonem, mlekiem i sokiem z pomarańczy.
7. Do wymienionych składników dodać przygotowaną wcześniej mąkę i sól i wymieszać za pomocą miksera.
8. W naczyniu żaroodpornym ułożyć przygotowany wcześniej rabarbar i zalać go masą z jajek.
9. Piec przez 50 minut.
10. SMACZNEGO!

Wartość odżywcza 1 porcji;
Energia:319,6 kcal,
Białko: 13g,
Tłuszcz: 14,4g
Węglowodany:33g,