AROMATYCZNA TARTA

czwartek, 23 Luty 2017

 Pomysł na dzisiejszy lunch – aromatyczna tarta z dodatkiem świeżych ziół. Jest to dobry pomysł na lunch ale i nie tylko. Polecany przepis sprawdzi się również doskonale w roli ciepłego sycącego śniadania. Wybór należy do Ciebie.

 czas przygotowania: 1h 25min

Składniki na 4 porcje:

Ciasto:
Mąka pszenna 200g,
Masło 100g,
Zimna woda 3 x łyżka.

Farsz:
Wędlina drobiowa pokrojona w kostkę 100g,
Posiekana cebula ¼ x sztuka,
Świeży rozmaryn 1 x łyżka,
Posiekana natka pietruszki 1 x łyżka,
Świeże oregano 1 x łyżka,
Jajka 2 x sztuka,
Mleko 2% ¼ x szklanka,
Jogurt typu greckiego ½ x szklanka,
Szczypta soli i świeżo mielonego pieprzu,
Starty ser cheddar 100g.

Sposób przygotowania:

1. Masło pokroić w kostkę i wymieszać z mąką i pozostałymi składnikami na ciasto. Zagniatać aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
2. Cisto zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na około 30 minut.
3. Przygotować okrągłą formę do pieczenia i wyłożyć ja pergaminem.
4. Piekarnik rozgrzać do 200°C.
5. Przygotowaną formę wykleić ciastem i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 10 minut.
6. W międzyczasie w dużej misce umieścić: pokrojoną szynkę, cebulę i świeże zioła.
7. W osobnej misce wymieszać: jajka, mleko, jogurt, sól i pieprz.
8. Upieczone ciasto posypać tartym serem, ułożyć równomiernie mieszankę z szynki i masę z jajkami.
9. Tarte umieścić w nagrzanym do 200°C piekarniku i piec jeszcze przez 35 minut.
10. SMACZNEGO!

Wartość odżywcza w 1 porcji:

Energia: 525kcal,
Białko: 20g,
Tłuszcz: 34g,
Węglowodany: 38,7g.