ALTERNATYWA DLA ŁAKOMCZUCHÓW…

Podwójnie czekoladowy shake proteinowy...

sobota, 11 Marzec 2017

Też masz czasem nieodpartą ochotę na coś słodkiego, czekoladowego? Ale nie chcesz mocno odstępować od swojej codziennej diety, bo wyrzuty sumienia nie dadzą ci spokoju... Poniżej znajdziesz shake’a proteinowego, który z powodzeniem może zastąpić pucharek lodów czekoladowych...

Odmładzające kakao…Kakao wykazuje wiele cudownych właściwości. Naukowcy z Hiszpanii udowodnili, że kakao może chronić nas przed nowotworami, w tym przed rakiem jelita grubego. Ten sam produkt spowalnia procesy starzenia i regeneruje nasz materiał genetyczny w komórkach ciała. Dzięki temu nowe, zregenerowane komórki funkcjonują prawidłowo i żyją dłużej. To przekłada się korzystnie na nasze zdrowie. Wszystko dzięki zawartym w kakao substancjom – flawonoidami. To właśnie one chronią przed wolnymi rodnikami i stresem oksydacyjnym. Inne przeciwutleniacze wpływają na kondycję naszej skóry, która jest dłużej młoda, gładka i jędrna. Szczególne efekty regularnego spożywania kakao widać na skórze suchej i zmęczonej, która staje się nawilżona i promienna.

Mrożone owoce…Wiele osób sceptycznie podchodzi do mrożonych owoców, uważając je za coś gorszego. W rzeczywistości, dużo zdrowiej jest sięgnąć po garść mrożonych malin, które zostały zebrane w czasie sezonu i szybko zamrożone, niż wybierać importowane truskawki szklarniowe. Owoce uprawiane w szklarniach przez cały rok nie mają w sobie tylu witamin i minerałów, co te z sezonowych zbiorów. Wszystko przez naturalne środowisko tych drugich, odpowiednią ilość naturalnych promieni słonecznych i temperaturę. Gdy następnym razem będziecie rozważać, czy warto dodać mrożone maliny do shake’a nie myślcie, tylko to zróbcie.

Odkwaszające buraki…Pieczone lub gotowane buraki rzeczywiście mają dość wysoki indeks glikemiczny, ale sami wiecie, że np. po treningu jest to wskazane. Inną zaletą buraków jest zdolność do odkwaszania organizmu. Zawarte w nich minerały mają odczyn zasadowy i po dostaniu się do kwaśnego środowiska w naszym organizmie, neutralizują pH. Zmiany odczynu pH naszego ustroju są w zupełności normalne i niwelowane przez odpowiednie substancje zapobiegające dużym wahaniom pH. Ale źle zbilansowana dieta może doprowadzić do takich zmian, że nasz bufor sobie nie poradzi. Najczęściej dotyczy to osób z dużą ilością białka i tłuszczu w diecie. Dodatek buraczków do shake’a nie tylko wzbogaci smak, ale zmniejszy zakwaszające działanie proszku proteinowego.