WĘGLOWODANY W DIECIE REDUKCYJNEJ…

5 powodów, by zachować węglowodany w diecie redukcyjnej...

wtorek, 13 Marzec 2018

Jeśli przygotowujesz się do diety redukcyjnej, prawdopodobnie szukasz sposobu na szybkie ograniczenie przyjmowanych kalorii. Najłatwiej jest zmniejszyć ilość węglowodanów, ale czy to dobre wyjście?


Przeglądając strategie odchudzania dowiedziałeś się na pewno, że nie powinieneś ograniczać spożycia białka. Jest bowiem konieczne, by zachować mięśnie i siłę, tracąc tym samym zbędny tłuszcz. Skoro nie białko, to musisz ograniczyć kalorie pochodzące z pozostałych źródeł pokarmowych – czyli z tłuszczu i węglowodanów.
Jakiś czas temu głównie węglowodany były obwiniane za rosnący poziom otyłości społeczeństwa, oraz przyczynę wielu chorób cywilizacyjnych. Prowadziło to do zwiększenia popularności diet niskowęglowodanowych. Ale czy węglowodany naprawdę są aż takie złe? Czy ekstremalnie niskowęglowodanowa dieta jest najlepszym i najszybszym sposobem na walkę z tłuszczem?
Patrząc obiektywnie, lepiej pomyśl dwa razy, zanim kompletnie wykluczysz węglowodany ze swojego planu dietetycznego.

1. Węglowodany, a tarczyca…

Dieta ekstremalnie uboga w węglowodany może być szkodliwa dla tarczycy, a to spowoduje zarówno osłabienie rezultatów diety, jak i pogorszenie stanu twojego zdrowia. Gdy zmniejszasz spożycie węglowodanów na zbyt długo, twoja tarczyca i hormony przez nią produkowane/stymulowane mogą mieć zły wpływ na organizm. Niektóre hormony tarczycy regulują tempo metabolizmu – ilość energii którą spalasz nic nie robiąc – twoje osiągi mogą zostać spowolnione, a utrata wagi może się zatrzymać.
Metabolizm nie zwalnia od razu, więc efekt ten nie będzie widoczny w początkowych etapach diety. Ludzie stosujący dietę z ekstremalnie niską ilością węglowodanów zauważą przestój w rezultatach znacznie wcześniej niż ci, którzy stosują umiarkowaną redukcję węglowodanów.
Jeśli stosujesz dietę niskowęglowodanową rozważ wprowadzenie dni, kiedy będziesz przyjmował ich więcej, dzięki czemu zrównoważysz efekty uboczne ze strony tarczycy. Zwiększysz w ten sposób swoje szanse na trwały sukces w odchudzaniu.


2. Więcej węglowodanów, większe obciążenie…

Rozważ zachowanie węglowodanów w diecie redukcyjnej ze względu na ich wpływ na intensywność ćwiczeń.
Niektórym nie przeszkadza ograniczenie treningów i wykonywanie tylko niezbędnego minimum dla zachowania masy mięśniowej. Jeśli wykonujesz jedynie kilka serii ćwiczeń złożonych w sesji treningowej, nie musisz koniecznie spożywać aż tak wiele węglowodanów, bo bez nich również jesteś w stanie ukończyć trening.
Jednak jeśli planujesz ćwiczyć z nieco większym natężeniem i chcesz utrzymać intensywne treningi przez cały czas trwania diety redukcyjnej, będziesz potrzebował węglowodanów, by mieć energię podczas treningów. Możesz być w stanie intensywnie podnosić ciężary przez 1-2 dni w tygodniu, ale nie dłużej. Glikogen w twoich mięśniach szybko się wyczerpie, ośrodkowy układ nerwowy będzie wykończony, a tobie będzie bardzo trudno nawet samodzielnie wstać z łóżka.
Ponieważ węglowodany są bezpośrednio związane ze zdolnością do regeneracji po treningu, będziesz stawał się coraz słabszy i słabszy po każdej kolejnej sesji treningowej. Jeśli chcesz intensywnie ćwiczyć, ekstremalnie niska ilość węglowodanów w diecie nie jest dla ciebie. Pamiętaj – dieta musi pasować do twojego stylu życia i sposobu trenowania!
Niektóre badania wykazały, że przyjmowanie węglowodanów podczas długiego, forsownego wysiłku fizycznego może opóźnić moment osiągnięcia pełnego zmęczenia mięśni. Węglowodany są w organiźmie głównym źródłem energii treningowej i to nie tylko podczas treningów oporowych.


3. Węglowodany, a praca mózgu…

Może o tym nie wiesz, ale twój mózg uwielbia cukry. Tak naprawdę zużywa więcej glukozy, niż wszystkie inne organy w ciele w stanie spoczynku.
Gdy przyjmujesz dużo mniej węglowodanów przez dłuższy czas, organizm zacznie wytwarzać ciała ketonowe. To alternatywne źródło energii dla twojego mózgu. Niektórzy ludzie wydają się doskonale funkcjonować używając ketony jako paliwo dla mózgu, podczas gdy inni wręcz przeciwnie. Nie są w stanie się skoncentrować, cały czas czują się zmęczeni i nieobecni. Takich osób jest zdecydowanie więcej. Dlatego uważaj: dieta niskowęglowodanowa może wpływać na skupienie, koncentrację i wydajność w szkole lub w pracy.


4. Woda…

Spożycie węglowodanów wpływa także na ilość przechowywanej w organiźmie wody. W wyniku obniżenia ilości przyjmowanych węglowodanów, twoja waga może cię oszukiwać, ponieważ prawdopodobnie będziesz tracić przede wszystkim wodę, a nie sam tłuszcz. Często, nawet gdy ludzie zdają sobie sprawę, że tracą masę wody, zapominają, że ta masa wróci do nich, gdy tylko skończą program diety. Powrót do diety z umiarkowaną ilością węglowodanów sprawi, że zyskasz kilka dodatkowych kilogramów wody.
Ilość wody może wahać się od 1,5 do 5 kg. Wszystko zależy od tego, jak bardzo ograniczyłeś ilość węglowodanów w ukończonym właśnie programie redukcyjnym.
Dla niektórych wahania te mogą okazać się bardzo zniechęcające. Jeśli dążysz do utrzymania niskiego poziomu tkanki tłuszczowej, ten dodatkowy wzrost masy ciała może wystarczyć, by zakryć tak ciężko wypracowane mięśnie. Jak sobie z tym poradzisz psychicznie? Im mniejsze będzie ograniczenie węglowodanów w twojej diecie, tym mniejsze będzie wahanie wagi, gdy wrócisz do diety utrzymującej rezultaty.


5. Ogólne zdrowie…

W długoterminowej strategii dietetycznej, ważne jest również spojrzenie na dietę niskowęglowodanową w świetle prawidłowego odżywiania. Jeśli ograniczysz owoce i warzywa, ryzykujesz przekroczenie granicy pomiędzy odżywianiem na utratę tłuszczu, a złym odżywianiem.
Oczywiście, radykalna redukcja węglowodanów będzie działać przez krótki czas, lecz jeśli ma stać się twoją długoterminową strategią odżywiania, lepiej przemyśl to jeszcze raz. W żywności bogatej w węglowodany znajduje się również bardzo dużo innych ważnych składników odżywczych. Jeśli je również wyeliminujesz, możesz spowodować poważne problemy zdrowotne.
Na szczęście większość pokarmów bogatych jednocześnie w węglowodany i w inne składniki odżywcze jest niskokaloryczna, więc możesz je śmiało jeść, nie ryzykując przy tym zaburzenia bilansu kalorycznego.

Podsumowanie!

Pamiętaj, że nie wszystkie węglowodany można wrzucić do jednego worka. Jeśli chodzi o tkankę tłuszczową, prawdziwym winowajcą jest często określony rodzaj węglowodanów. Jeśli cały czas zajadasz się przetworzonymi przekąskami, które zawierają fruktozowy syrop kukurydziany i inne niezdrowe składniki, aż się prosisz o nadwagę i problemy zdrowotne. Jeśli skupisz się na nieprzetworzonych produktach pełnoziarnistych, świeżych owocach i warzywach, z pewnością nie będziesz miał problemów ze zrzuceniem tłuszczu na dłuższy czas.