SAŁATKA GLADIATORA…

Toskańska sałatka z farro...

środa, 11 Lipiec 2018

Składniki na 8 porcji:

  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 mała cebula
  • 1 mała marchewka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 2 szklanki kaszy orkiszowej
  • 4 szklanki wody
  • ½ czerwonej cebuli
  • 1 długi ogórek
  • 20 pomidorków koktajlowych
  • 1 garść świeżej bazylii/rukola etc.
  • 3 łyżki octu winnego
  • Sól morska i czarny pieprz

Sposób przygotowania:

  • Rozgrzej w dużym rondlu 2 łyżki oliwy.
  • Cebulę pokrój na ćwiartki, marchew i selera na pół, wrzuć warzywa do rondla, przykryj i duś około 5 minut na małym ogniu.
  • Wsyp do rondla kaszę orkiszową i przemieszaj, by cała pokryła się oliwą, zalej wodą, przykryj i gotuj na małym ogniu, aż będzie al dente (około 20 minut)
  • Przemieszaj kaszę co jakiś czas, dodaj odrobinę soli w połowie gotowania. Jeśli wody jest za dużo zdejmij pokrywkę w czasie gotowania, jeśli za mało uzupełnij.
  • W międzyczasie posiekaj bazylię, pokrój czerwoną cebulkę i obrane ogórki w plasterki, a pomidorki na połówki.
  • Gdy kasza będzie gotowa wyciągnij warzywa i odstaw farro do ostygnięcia ( ostatecznie odcedź, jeśli wlałeś za dużo wody).
  • W dużej misce wymieszaj pozostałą oliwę z octem, solą i pieprzem.
  • Do miski dodaj kaszę orkiszową, świeże warzywa i przemieszaj. Smacznego!

Wartości odżywcze 1 porcji:
Wartość kaloryczna: 197,3 kcal
Białka: 7,7 g
Tłuszcze: 5,8 g
Węglowodany: 27,4 g

Uwagi:
Zamiast kaszy orkiszowej można użyć niepalonej kaszy gryczanej.