Składniki na 8 porcji:
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 mała cebula
- 1 mała marchewka
- 1 łodyga selera naciowego
- 2 szklanki kaszy orkiszowej
- 4 szklanki wody
- ½ czerwonej cebuli
- 1 długi ogórek
- 20 pomidorków koktajlowych
- 1 garść świeżej bazylii/rukola etc.
- 3 łyżki octu winnego
- Sól morska i czarny pieprz
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej w dużym rondlu 2 łyżki oliwy.
- Cebulę pokrój na ćwiartki, marchew i selera na pół, wrzuć warzywa do rondla, przykryj i duś około 5 minut na małym ogniu.
- Wsyp do rondla kaszę orkiszową i przemieszaj, by cała pokryła się oliwą, zalej wodą, przykryj i gotuj na małym ogniu, aż będzie al dente (około 20 minut)
- Przemieszaj kaszę co jakiś czas, dodaj odrobinę soli w połowie gotowania. Jeśli wody jest za dużo zdejmij pokrywkę w czasie gotowania, jeśli za mało uzupełnij.
- W międzyczasie posiekaj bazylię, pokrój czerwoną cebulkę i obrane ogórki w plasterki, a pomidorki na połówki.
- Gdy kasza będzie gotowa wyciągnij warzywa i odstaw farro do ostygnięcia ( ostatecznie odcedź, jeśli wlałeś za dużo wody).
- W dużej misce wymieszaj pozostałą oliwę z octem, solą i pieprzem.
- Do miski dodaj kaszę orkiszową, świeże warzywa i przemieszaj. Smacznego!
Wartości odżywcze 1 porcji:
Wartość kaloryczna: 197,3 kcal
Białka: 7,7 g
Tłuszcze: 5,8 g
Węglowodany: 27,4 g
Uwagi:
Zamiast kaszy orkiszowej można użyć niepalonej kaszy gryczanej.
You must belogged in to post a comment.