NAPÓJ DIONIZOSA…

Czy czerwone wino jest tak dobre jak nam się wydaje???

środa, 9 Maj 2018

Czy źle robimy jeśli od czasu do czasu sięgamy po kieliszek czerwonego wina? Po tym wszystkim, co przez lata słyszeliśmy o wynikach badań sugerujących, że umiarkowane ilości czerwonego wina mogą rzeczywiście być dobre dla naszego zdrowia. Wszystko zależy od ilości, jakości i częstotliwości...

Czerwone Wino – pijmy w umiarkowanych ilościach dla zdrowia.    Twoim celem jest posiadanie serca jak dzwon, zachowanie jasnego umysłu i młodości jak najdłużej, wypijaj kieliszek czerwonego wina do obiadu!!!
Jeszcze do niedawna z rezerwą odnosiliśmy się do właściwości tego trunku, ceniąc bardziej jego walory smakowe i rozweselające niż lecznicze. I choć mówiło się, że czerwone wino wywiera korzystny wpływ na układ krwionośny i serce, nie byliśmy do końca przekonani, czy to prawda.
Przełom w podejściu do wpływu wina na zdrowie nastąpił dopiero na początku lat 90-tych ubiegłego wieku. Wtedy naukowców zastanowiło, dlaczego Francuzi z regioniu Bordeaux umierają na choroby serca najrzadziej na świecie. Badania pokazały, że Francuzi zawdzięczają swoje zdrowie miłości do czerwonego wina, które piją systematycznie i w niewielkich ilościach.

Tajemnice wina… W czerwonym winie jest dziesięć razy więcej antyoksydantów niż w białym. Związki te zwalczają wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się komórek. Cenne polifenole znajdują się głównie w pestkach, skórce i szypułkach winogron. To właśnie czerwone wina wyrabia się z całych gron owoców wraz ze skórką, pestkami i łodyżkami. W przeciwieństwie wina białe powstają z samego soku, a skórka i pestki zostają usunięte z owoców na początku procesu. Zawartość polifenoli zależy od szczepu winogron, regionu uprawy i technik stosowanych przy wyrobie wina. Pod tym względem bezkonkurencyjne są wina francuskie z Burgundii.
Wino zawiera w składzie potas, magnez i wapń. Niektóre gatunki (np. Medoc) dostarczają dobrze przyswajane żelazo, kwasy organiczne (jabłkowy, winowy i acetylosalicylowy), aminokwasy oraz rozpuszczalny błonnik.

Dobroczynne dla serca i żołądka Zawarte w czerwonym winie flawonoidy chronią przed miażdżycą i zakrzepami. Przeciwdziałają utlenianiu się złego cholesterolu LDL, dbając też o to, żeby płytki krwi nie zlepiały się ze sobą, zapobiegają również tworzeniu się zakrzepów i udarowi mózgu. Silne przeciwutleniacze (resveratrol i kwercetyna) chronią DNA i niszczą wolne rodniki odpowiedzialne za chorobę wieńcową. Resweratrol występuje też w soku wyciśniętym z czerwonych winogron, ale jest go tam trzy razy mniej niż w winie. Zawarty w winie kwas acetylosalicylowy (aspiryna) rozrzedza krew. Polifenole obniżają ciśnienie tętnicze, zapobiegając zawałowi serca.
Czerwone wino jest pomocne w leczeniu nadciśnienia tętniczego ze względu na dużą zawartość potasu, który reguluje ciśnienie. Wino, jak każdy alkohol, rozszerza naczynia: zwiększa średnicę tętnic wieńcowych, wpływając na lepsze odżywienie serca i zmniejszając ryzyko niedokrwienia organu. Alkohol przeciwdziała zwężaniu się naczyń, zapobiegając palpitacjom serca, które często występują na skutek stresu.
Dzięki zawartości garbników wino skutecznie pomaga w prawidłowej pracy układu pokarmowego. Pite podczas posiłków, zwiększa wydzielanie śliny i produkcję enzymów trawiennych oraz poprawia ukrwienie układu. Dzięki temu składniki odżywcze szybciej trafiają do krwi. Niektóre substancje zawarte w winie (np. kwas cynamonowy) sprzyjają wydzielaniu żółci, co przyśpiesza trawienie tłuszczów. Delikatne drażnienie ściany żołądka niewielkimi dawkami alkoholu zwiększa odporność na działanie kwasów trawiennych. Wino zmniejsza też ryzyko powstania kamicy żółciowej.