JEDZENIE WZMACNIAJĄCE ODPORNOŚĆ…

Przygotuj organizm na zimę...

piątek, 16 Listopad 2018

Jednym z najważniejszych kroków jakie musisz zrobić, by zachować oporność na choroby jest stosowanie zdrowej diety zawierającej składniki odżywcze, które wzmocnią twój układ odpornościowy. Jedzenie specyficznych produktów spożywczych poprawia i znacząco wpływa na odporność. Nasz system immunologiczny jest zrównoważoną siecią komórek i organów, które współpracują, by chronić nas przed chorobami...

Odpowiednie karmienie systemu odpornościowego poprawia jego zdolność do walki. Istnieje kilka kluczowych produktów spożywczych, które możemy jeść, by wzmocnić system immunologiczny. Poniżej znajduje się lista produktów, które powinieneś włączyć do swojej diety każdego dnia…


Jogurt… Jogurt uważany jest za jeden z kluczowych produktów poprawiający odporność. Jest zdrową przekąską, która znajduje się w codziennej diecie niejednego z nas. Zawiera bakterie, które potrzebne są organizmowi do obrony przed infekcjami i szkodliwymi bakteriami. Jedzenie jogurtów (szczególnie naturalnych i greckich) zawierających probiotyki zwiększa ilość białych krwinek, co znacznie poprawia szybkość reakcji układu immunologicznego.


Kiełki pszenne, zarodki pszenne… Kiełki nie tylko wzmacniają odporność, ale są również dobrym źródłem błonnika, który jest bardzo ważny w diecie, ponieważ wspomaga pracę układu trawiennego. Zawierają mnóstwo witamin i białek, łącznie z witaminą E i są wspaniałym źródłem choliny oraz cynku, które także wspomagają układ odpornościowy. Dodawaj kiełki pszenne do chleba albo posypuj nimi jogurt, owoce lub płatki śniadaniowe.

Czosnek…Znany jako kluczowy element diety wspomagający układ odpornościowy. Od lat stosowano go w celu poprawiania odporności, ponieważ ma właściwości antyseptyczne, przeciwgrzybiczne i odżywcze. Jest naturalnym środkiem odtruwającym, który chroni przed infekcjami bakteryjnymi i wirusowymi i nie ma takich skutków ubocznych jak antybiotyki.

Herbata… Zielona lub czarna zawiera polifenole i flawonoidy zwalczające choroby. Te antyoksydanty wyszukują wolne rodniki uszkadzające komórki i niszczą je. Zarówno herbata z kofeiną jak i bez działa tak samo dobrze.