INULINA – WYJĄTKOWY POLISACHARYD…

Moc błonnika i siła prebiotyka...

poniedziałek, 5 Październik 2015

Konsumenci stawiają coraz większe wymagania żywności jaką spożywają. Poszukują produktów zawierających składniki funkcjonalne, wykazujące szerokie zastosowanie i działanie prozdrowotne. Idealnym przykładem takiego składnika jest inulina...

Jej szeroki zakres zastosowania pomaga producentom obniżyć kaloryczność produktów, bez obniżania walorów smakowych. Jednocześnie stosując inulinę wzbogaca się produkt o dodatkowe korzyści prozdrowotne. Stanowi to zdecydowanie przełom w myśleniu o składnikach funkcjonalnych i wyznacza kierunek dla nauki o zdrowiu i żywieniu człowieka.

Budowa i właściwości…Inulina to naturalny polisacharyd nietrawiony przez ludzkie enzymy. Składa się z cząsteczki glukozy połączonej z łańcuchem (od kilku do kilkudziesięciu) cząsteczek fruktofuranozy. W stanie naturalnym występuje ona w korzeniach lub bulwach niektórych roślin, ale najczęściej pozyskiwana jest z cykorii. Inulina uważana jest także za rozpuszczalny błonnik pokarmowy. Dociera do jelita grubego w stanie niezmienionym. Wiążąc duże ilości wody zwiększa ilość treści pokarmowej obniżając jednocześnie jej kaloryczność. Bywa skuteczna w przypadku uciążliwych zaparć.  

Inulina a cukrzyca…Inulina jest łagodnie słodka w smaku, posiada mniej więcej 1/10 słodyczy cukru. Jej indeks glikemiczny wynosi 14 , a kaloryczność 1.6 kcal/g, co znaczy, że bez problemów mogą ją spożywać osoby chore na cukrzycę i odchudzające się. Pomaga kontrolować glikemię, a redukując stężenie cholesterolu VLDL i trójglicerydów zmniejsza ryzyko miażdżycy. 

Właściowści prebiotyczne…Inulina jest przede wszystkim prebiotykiem. Oznacza to, że stanowi doskonałą pożywkę dla pożytecznych bakterii jelitowych, jak Lactobaccillus czy Bifidobacterium. Bakterie te są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu, nie bez powodu określa się je mianem "probiotyków" (z greki – „wspierających życie”). Z badań naukowych wynika, że około 40% masy inuliny przekształca się w biomasę bakterii. Często jest składnikiem synbiotyków, preparatów łączących probiotyki i prebiotyki.  

Najważniejsze funkcje:

  • chroni jelita przed infekcjami spowodowanymi przez patogenne mikroorganizmy (np. bakterie gnilne), będąc pożywka dla dobrych bakterii i obniżając współczynnik pH jelita, m.in. za pomocą kwasu mlekowego i naturalnych antybiotyków 
  • wpływa korzystnie na system immunologiczny jelita, stopień przepływu krwi przez błonę  śluzową czy czynności lokalnego układu nerwowego
  • wpływa na metabolizm cholesterolu (prekursora hormonów m.in. płciowych) zapobiegają niedoborom
  • chroni przed rakiem i zapaleniem jelita grubego.
  • zwiększa wchłaniania mikroelementów takich jak wapń, magnez, cynk czy żelazo, co oznacza zwiększoną ochronę przed osteoporozą
  • pomaga w usuwaniu promieniotwórczego strontu z organizmu i neutralizuje znaczną część toksyn pokarmowych (dzięki czemu odciąża wątrobę)
  • wpływa na zmniejszenie się wydalania azotu przez nerki i obniża produkcję amoniaku w  jelitach
  • osłaniania śluzówkę jelita, które wpływa na metabolizm glukozy, obniżając jej poziom we krwi, a także na metabolizm tłuszczów – z takim samym skutkiem
  • jest regulatorem wzrostu oraz głównym źródłem energii dla komórek nabłonkowych okrężnicy.
  • poprawia odporność organizmu.

Teoretycznie nie istnieją ograniczenia w spożyciu inuliny, jednak niektóre kraje UE zalecają spożywanie do 20g inuliny dziennie. Jest to spowodowane możliwym lekkim działaniem przeczyszczającym, zwłaszcza dla "nieprzyzwyczajonych" jelit. U niektórych mogą pojawić się również inne dolegliwości, jak wzdęcia, nudności, kurcz żołądka, czy bulgotanie w jelitach. Może to świadczyć o pewnej nadrwazliwości. Odstawienie inuliny cofnie niekomfortowe skutki, ale niestety trzeba się w przyszłości wystrzegać jej dużych stężeń.