CZY TWOJA DIETA MOŻE BYĆ ZA CZYSTA?

Diety eliminacyjne nie dla każdego...

piątek, 13 Kwiecień 2018

Eliminacja poszczególnych grup żywności jest z pewnością "trendy" i na czasie, ale niestety w niektórych przypadkach może bardziej zaszkodzić niż pomóc...

Eliminacja szkodliwa czy pomocna?Diety eliminacyjne odgrywają istotną rolę w odżywianiu osób ze skłonnościami do alergii pokarmowych. Mogą również pomóc oczyścić organizm krótkoterminowo. Ale wykluczenie z diety całych kategorii żywności jak gluten, nabiał, cukier, kukurydza czy soja – w imię lepszego zdrowia czy szczuplejszego ciała, może faktycznie być bardziej szkodliwe, niż pomocne.
Eliminowanie grup żywności stało się popularną taktyką dietetyczną, ponieważ brzmi prosto i łatwo ją zwizualizować. Plus jest to reguła jednoznaczna, co oznacza atrakcyjna. Ludzie nie zawsze potrafią podążać za zawiłymi zaleceniami dietetycznymi, ale eliminowanie całych grup żywności, takich na przykład jak nabiał jest łatwe do realizacji. Koniec z mlekiem, masłem, serem, śmietanką do kawy i lodami – to takie proste!!!
Działa również szybko zewnętrznie – chudniesz… Eliminacja automatycznie wymusza redukcję kalorii, a to powoduje utratę wagi. Zawsze kiedy decydujemy się na drastyczne zmiany w jedzeniu, widzimy szybkie rezultaty. Zastrzeżenie: Taki sposób odżywiania się nie powinien być stosowany długoterminowo – chyba, że naprawdę cierpimy na nietolerancję pokarmową ( szacunek osób z nietolerancją na gluten to zaledwie 10 %, chorych na celiakię 1% !!!). Dodatkowo osoby dotknięte tym problemem są pod stałą kontrolą lekarską, więc nie dajmy się zwieść aktualnej modzie…
Zwróćmy uwagę, że nawet gluten ma swoje zalety… Wiele leków na ciśnienie krwi zawiera glutaminę, ważny aminokwas, a sama pszenica posiada prebiotyczne fruktany, które mogą poprawić zdrowie przewodu pokarmowego. Tym samym, należy rozważyć plusy i minusy eliminacji całych grup żywieniowych.

Poniżej tematy do przemyślenia:

1. Twoje ciało może źle funkcjonować… Pieczone ziemniaki i zboża pomagają uzyskać spokój wewnętrzny. Zadowolenie wynika z dostarczenia substancji chemicznych do mózgu, takich jak serotonina, które zrównoważą stres. Dodatkowo drastyczne obcięcie węglowodanów może narazić Cię na ryzyko oporności na insulinę.