CZAS NA WARZYWKA…

Dietetyk radzi- Surowe kontra ugotowane?

wtorek, 15 Maj 2018


CZERWONA PAPRYKA… 
Dietetyk FitNOW:  Jedz ją na surowo. Zawarta w niej witamina C rozpada się podczas pieczenia, smażenia i grillowania w temperaturze powyżej 370 stopni. Czerwona papryka zawiera mnóstwo witaminy C, która rozpuszcza się w wodzie. Gdy gotujesz lub poddajesz paprykę obróbce termicznej, witaminy rozpuszczają się w wodzie. Najlepiej jeść je na surowo.


SZPINAK…
Dietetyk FitNOW:  Jedz go po obróbce termicznej. Poddaj go obróbce chemicznej, dzięki czemu przyswoisz więcej żelaza, wapnia i magnezu. Chociaż surowy szpinak jest też dobry, poddawanie go obróbce chemicznej sprawia, że twój organizm w większym stopniu wchłania zawarty w szpinaku wapń.
Wapń jest niezbędny dla zachowania zdrowych zębów i silnych kości, więc pamiętaj, by zyskać jak najwięcej z jedzenia szpinaku. Gotuj go na parze zamiast w wodze, by uniknąć utraty składników odżywczych.


POMIDORY… 
Dietetyk FitNOW:  Jedz je po obróbce termicznej. Jesteś zaskoczony? Gdy jesz ugotowane pomidory, twoje ciało wchłania większe ilości likopenu walczącego z nowotworami. Pomidory zawierają likopen -przeciwutleniacz powiązany z zapobieganiem nowotworom i chorobom przewlekłym. Naukowcy odkryli, że cząsteczki likopenu zmieniają kształt pomidorów, co sprawia, że są bardziej użyteczne dla organizmu. Ilość likopenu w pomidorach jest większa i jest on lepiej wchłaniany, jeśli ugotujemy je z odrobiną oliwy oraz zwłaszcza gdy są przetworzone, a nie jedzone świeże lub surowe.


MARCHEWKA…
Dietetyk FitNOW:  Surowa marchewka dostarcza do organizmu polifenole, związki chemiczne o przeciwutleniających właściwościach, które zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów i chorób serca. Gotowanie marchewki niszczy wszystkie polifenole tak samo jak poddawanie jej innej obróbce termicznej, która rozbija witaminę C znajdującą się w marchewkach. Ta witamina łatwo się rozkłada pod wpływem ciepła. Jednak mówi się, że ugotowane marchewki dostarczają więcej przeciwutleniacza B-karotenu niż surowe. Twoje ciało przekształca ten przeciwutleniacz w witaminę A.


CZOSNEK… 
Dietetyk FitNOW:  Gotowanie sprawia, że czosnek traci swoje zdolności, ponieważ ciepło zmniejsza ilość allicyny, więc najlepiej dodawać czosnek przed końcem gotowania, a nie na początku. Czosnek zawiera substancje chemiczne, które rozluźniają naczynia krwionośne i chronią przed atakiem serca.
Poddawanie czosnku obróbce termicznej zmniejsza ilości tych niezbędnych związków chemicznych, więc lepiej jeść czosnek na surowo.