CIEMNA MOC… CZEKOLADY

Nie lękaj się... jest dla ciebie dobra?!

poniedziałek, 25 Czerwiec 2018

Ciemna czekolada zawiera fenyloetyloaminę (PEA), związek chemiczny o seksownie brzmiącej nazwie, który zachęca twój mózg do uwalniania endorfin, sprawiając, że czujesz się bardziej szczęśliwy. To ta sama substancja, którą organizm wytwarza, gdy masz wrażenie, że się zakochujesz - to takie piękne...

ZALETY CIEMNEJ CZEKOLADY:
NISKI IG…

Ciemna czekolada ma niski Indeks Glikemiczny w porównaniu z innymi rodzajami czekolady, co oznacza, że nie powoduje ona dużych skoków poziomu cukru we krwi. Ale spokojnie… Zjedzenie kilku tabliczek czekolady to mimo wszystko nie jest najlepszy pomysł.

NIE JEST SZKODLIWA DLA ZĘBÓW… 

Zawiera teobrominę, która ma właściwości utwardzające szkliwo, przez co redukuje ryzyko ubytków. Teobromina może również pomagać w powstrzymywaniu kaszlu, a czekolada smakuje nieco lepiej niż lek na kaszel.

POD CIŚNIENIEM…

Badania pokazują, że jedzenie małych ilości gorzkiej czekolady dwa lub trzy razy w tygodniu pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Poprawia również przepływ krwi i może zapobiegać twardnieniu tętnic oraz tworzeniu się skrzepów. Gdy mówisz ‚małe ilości’ – masz oczywiście na myśli kilka kosteczek…

ZBYT DOBRE, BY BYŁO PRAWDZIWE…

Zanim połkniesz gigantyczną tabliczkę, pamiętaj, że zaleca się jedynie kilka kostek. Czekolada zawiera mnóstwo kalorii i jest przepełniona tłuszczem, więc nie przesadzaj. Czekolada zwierająca co najmniej 70% kakao ma najlepsze korzyści zdrowotne.