BŁONNIK – NIE ZAPOMNIJ O NIM…

12 ŁATWYCH SPOSOBÓW NA ZWIĘKSZENIE ILOŚCI BŁONNIKA W DIECIE...

wtorek, 14 Kwiecień 2015

Błonnik znajduje się przede wszystkim w produktach roślinnych, takich jak owoce, warzywa, pełne ziarna, orzechy i nasiona, fasola, groch i inne rośliny strączkowe. Dodanie większej ilości błonnika do diety wspiera zdrową aktywność jelit. Wpływa pozytywnie na organizm i chroni go przed niektórymi chorobami -  jak cukrzyca, choroby serca i nowotwory.

Niedawno przeprowadzone badania wykazały, że błonnik odgrywa ważną rolę w utracie wagi. Pokarmy z wysoką zawartością błonnika sprawiają, że czujesz się pełny o wiele dłużej. Zazwyczaj są mniej kaloryczne, względem objętości, co doskonale wpływa na zdrową dietę.
Twoje ciało rozkłada i wchłania tłuszcze, węglowodany oraz białka. Błonnik nie jest trawiony ani wchłaniany przez organizm, lecz przechodzi przez żołądek, jelito cienkie i grube w stanie stosunkowo nienaruszonym.

Poznaj różnicę między błonnikiem rozpuszczalnym, a nierozpuszczalnym… Błonnik dzielimy na dwie grupy – rozpuszczalny i nierozpuszczalny.
Błonnik rozpuszczalny rozpuszcza się w wodzie, tworząc substancję o konsystencji zbliżonej do żelu, która spowalnia trawienie. Znajdziemy go w otrębach owsianych, jęczmieniu, orzechach, nasionach, fasoli, soczewicy, grochu oraz owocach i warzywach – takich jak jabłka, owoce cytrusowe i marchew.
Błonnik nierozpuszczalny wspiera przepływ materiału przez system trawienny i zwiększa objętość stolca. Pokarmy bogate w błonnik nierozpuszczalny to m.in. otręby pszenne, warzywa i produkty pełnoziarniste. Wiele pokarmów pochodzenia roślinnego zawiera zarówno błonnik rozpuszczalny jak i nierozpuszczalny, lecz w różnych proporcjach – dlatego ważna jest zróżnicowana dieta o dużej zawartości błonnika.

Dowiedz się ile błonnika potrzebujesz ??? Instytut Żywności i Żywienia zaleca, że mężczyźni i kobiety w wieku poniżej 65 lat powinni spożywać minimum 25g błonnika dziennie, natomiast mężczyźni i kobiety po 65 roku życia powinni zmniejszyć minamlne spożycie do 20g. Obecnie przeciętny Polak zjada około 15g błonnika dziennie, czyli zdecydowanie za mało.

Podstawowe zrozumienie danych na etykietach … Im więcej naturalnych źródeł błonnika wybierzesz tym lepiej. Podczas czytania etykiety, powinieneś wiedzieć, że „dietary fiber” to nieulegające trawieniu włókno pokarmowe pochodzenia roślinnego i lignina, „added fiber” to błonnik dodany do pokarmu w procesie przetwarzania, natomiast „total fiber” to całkowita ilość błonnika w danym produkcie lub w 100g.