AWOKADO

Dlaczego powinieneś włączyć je do diety i jak wybrać najlepszy owoc?

sobota, 17 Luty 2018

W naszych przepisach bardzo często pojawią się propozycje z awokado. Nakłaniamy Was do częstego spożywania tego wyjątkowego owocu. Awokado możemy wykorzystać do przygotowania wielu pysznych dań i przekąsek. Jest nie tylko pysznym ale przede wszystkim bardzo wartościowym produktem, przekonaj się o tym i dowiedz się jak wybierać najlepszy owoc ze sklepowej półki…

 

Co kryje w sobie awokado?

  • Zdrowy tłuszcz. Boisz się tłuszczu? – Bez obaw, tłuszcz dobrej jakości (taki jak w awokado) jest przyjacielem Twojego zdrowia i sylwetki. Kwas oleinowy zawarty w tym owocu, korzystnie wpływa na pracę układu sercowo–naczyniowego oraz wspomaga utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu.
  • Awokado to źródło potasu. To składnik niezbędny zwłaszcza w diecie osób aktywnych fizycznie. Jest niezbędny do utrzymania prawidłowych funkcji układu nerwowego i sercowo–naczyniowego.
  • Awokado zawiera spore dawki witaminy E. Witamina ta to silny przeciwutleniacz. Chroni tkanki przed toksycznym działaniem wolnych rodników. Jest niezwykle ważna w profilaktyce chorób układu krążenia. U sportowców wzrasta zapotrzebowanie na tę witaminę, warto o tym pamiętać i włączyć awokado do menu sportowca.
  • Bogate źródło kwasu foliowego i witaminy B6. Składniki te są niezbędne w utrzymaniu prawidłowych funkcji układu nerwowego. Ponadto kwas foliowy odgrywa ważną rolę w przemianach homocysteiny– aminokwasu, którego wysoki poziom może znacznie zwiększać ryzyko chorób i zawału serca. Kwas foliowy, jest niezbędny także do prawidłowego rozwoju cewy nerwowej u malucha rozwijającego się w brzuchu mamy.

 

Jak wybrać najlepszy owoc?

Jeśli jesteś fanem awokado, pewnie już często miałeś okazję kupić owoc, który po przekrojeniu okazał się zepsuty. Przekonaj się jak wybierać awokado aby uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek.