6 PRODUKTÓW ZWALCZAJĄCYCH DEPRESJĘ…

Wyklucz wiosenną huśtawkę nastrojów...

poniedziałek, 21 Maj 2018

Wiele osób cierpi z powodu sezonowych zaburzeń, depresji czy lęków. Cztery razy częściej dotyka to kobiet. Choroba afektywna sezonowa to forma depresji, która pojawia się co roku w tym samym czasie. Najczęściej rozpoczyna się w okolicach października i listopada, ale czasami ujawnia się także z nadejściem wiosny.


Wysysa z nas energię, powoduje huśtawki nastroju i zmniejsza poziom ekscytacji, szczęścia i ogólnej motywacji. Jeśli brzmi to znajomo, może się zainteresujecie, jak sobie z tym poradzić bez zbędnego kupowania leków antydepresyjnych. Prawdę mówiąc, dieta może być ważnym elementem w zmianie nastroju i poprawie ogólnego stanu zdrowia psychicznego. Oto 6 najlepszych produktów pomagających w walce z sezonową depresją...


1. Witamina B12 i kwas foliowy… Może nie są to produkty spożywcze, ale kwas foliowy i witamina B12 są kluczowymi składnikami odżywczymi w walce z oznakami depresji. Badania pokazały, że pokarmy i posiłki bogate w te dwie substancje zapobiegają zaburzeniom ośrodkowego układu nerwowego i problemom z nastrojem. Kwas foliowy znajduje się w zielonych warzywach i fasolach, a witamina B12 w mięsie, rybach i produktach mlecznych. Jajka, szpinak i łosoś to świetne źródło obu składników.


2. Selen… Selen jest minerałem o właściwościach antyoksydacyjnych. Badania pokazały, że 200 mikrogramów selenu dziennie może zmniejszyć objawy depresji. Selen występuje w produktach pełnoziarnistych, jak owsianka czy brązowy ryż. Można go też znaleźć w orzechach brazylijskich i owocach morza, głównie małżach i ostrygach.


3. Ryby… Wiadomo było o tym od lat, ale niedawne badania udowodniły wpływ kwasów tłuszczowych omega-3 na zmniejszenie poziomu depresji. Szczególnie wśród kobiet cierpiących na depresje poporodową. Świetne źródło kwasów omega-3 to łosoś, śledź czy makrela…