5 PORAD DIETETYCZNYCH NA LATO…

Jak przygotować plan odżywiania dla utraty tłuszczu?

piątek, 13 Marzec 2015

Wiele osób chce zobaczyć piękne ciało w lustrze, lecz nie każdy wie od czego zacząć. Dowiedz się, jakie zmiany powinieneś wprowadzić w swojej diecie, by w końcu pokazać to nad czym pracowałeś całą zimę na siłowni...

Jeśli teraz nie jest czas, by zabrać się za brzuch, to nie wiem kiedy będzie. Na plaży gorący piach, przy plaży gorąca woda, a twoich mięśni brzucha nadal nie widać? Powinieneś zastosować pewne zmiany w swojej diecie.
Niekończące się serie brzuszków nie są rozwiązaniem. Możesz wykonywać wszystkie ćwiczenia jakie tylko chcesz, lecz jeśli nie jesz odpowiednich pokarmów, nigdy nie zobaczysz szczupłego, twardego brzucha. Może i jest to już mocno oklepane, ale nadal prawdziwe:
Brzuch robi się w kuchni!
Wprowadź 5 zmian w odżywianiu, by praca na siłowni nie poszła na marne:

1. Uważaj na spożycie sodu… Chociaż spożycie sodu nie ma żadnego wpływu na poziom tkanki tłuszczowej w ciele, to ma wpływ na sposób, w jaki organizm reguluje gospodarkę wodną. Jeśli sól jest głównym składnikiem diety, nie będziesz wyglądać tak szczupło, jak mógłbyś. Zwłaszcza jeśli dzienne spożycie sodu jest wysokie, może to powodować zatrzymywanie wody w organiźmie. Wyglądanie cały czas jak podpuchnięty wcale nie jest motywujące. Choć sód może zostać wypłukany z organizmu przy pomocy odpowiedniej ilości wody i diety, jego deficyt wcale nie działa dobrze dla zdrowia i estetyki ciała.
Utrzymuj spożycie sodu na stałym poziomie i staraj się unikać źródeł, gdzie jest ukryty, jak np. sztuczne sosy, słabej jakości wędliny, czy mrożone jedzenie…

2. Ogranicz przetworzone węglowodany… Płatki śniadaniowe, pieczywo, słodycze i inne przetworzone węglowodany powodują gwałtowny wzrost poziomu glukozy we krwi i uwolnienie insuliny z trzustki. Jeśli wyrzuty tego hormonu będą zbyt wysokie i zdecydowanie za częste, insulinoodporność wzrośnie. Cały ten proces będzie miał zatem tylko jeden skutek – przyspieszenie odkładania tłuszczu i ewentualne ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Dla tych, którzy mają trudności z opanowaniem głodu, przekąski w postaci słodyczy czy innych prostych węglowodanów sprawią, że będzie im jeszcze trudniej.
Zamiast tego, wybieraj węglowodany złożone, jak bataty, brązowy ryż lub komosa ryżowa. Jeśli chcesz włączyć węglowodany przetworzone do swojej diety, ogranicz je tylko do tych przyjmowanych od razu po treningu, gdy organizm ma najlepsze warunki, by łatwiej sobie z nimi poradzić.