4 MITY NA TEMAT ODŻYWIANIA…

Dietetyk Fitnow odpowiada na sprzeczne informacje...

środa, 16 Styczeń 2019

Zarówno przemysł fitness, jak i żywieniowy przepełnione są błędnymi informacjami. Fakt ten jest bardzo mylący dla wielu z nas, którzy chcą poprawić jakość swojej diety... Przy takim bogactwie stron internetowych, profili na Facebooku, czasopism, wpisów na Twitterze nie trudno znaleźć "specjalistów" od budowania mięśni, że poznał sekret budowania mięśni, lub utraty tłuszczu. Wiele osób trenujących, zwłaszcza początkujących, zniechęca się ze względu na zalew sprzecznych informacji.

Mity żywieniowe… Jak uporać się z najbardziej popularnymi mitami, które powodują zamieszanie i wprowadzają w błąd osoby chcące poprawić swoją sylwetkę i osiągnięcia???
Poniżej kilka najczęstszych kontrowersji:


1. Gluten i produkty mleczne powinny być zawsze eliminowane z diety…Całkowite unikanie produktów zawierających gluten, jak chleb, czy makaron oraz produktów mlecznych, jak mleko, jogurty, czy ser, staje się popularne u osób, które chcą poprawić skład swojego ciała.
Mimo że jest to pogląd spopularyzowany przez niektóre grupy w przemyśle fitness, prawda jest taka, że jeśli nie masz nietolerancji, ani alergii nie musisz wykluczać glutenu i produktów mlecznych z diety. Badania pokazują, że na celiakię i alergię na pszenicę cierpi mniej niż 2% populacji. W publikacjach z 2013 roku dowiedzono, że mniej niż 0,5% populacji wykazuje nietolerancję glutenu niezwiązaną z celiakią.
Produkty mleczne może również spożywać większość osób, u których nie wykryto nietolerancji laktozy. Z codziennego spożywania nabiału płynie wiele korzyści – od poprawy zdrowia kości, do zachowania prawidłowego ciśnienia krwi. Mimo że sam Arnold kiedyś powiedział: „mleko jest dla dzieci”, to jednak spożywanie mleka i jego przetworów ma korzystny wpływ na przyrost mięśni i utratę tłuszczu.
Skupianie uwagi na stosowaniu diety bez mleka i glutenu, gdy nie jest ci to potrzebne, niepotrzebnie pochłania twój czas i może zmniejszyć radość płynącą z jedzenia. Głównym ograniczeniem diety powinno być unikanie niepotrzebnych ograniczeń. Oznacza to, że lepiej jest poświęcić swój czas na wybór dobrej jakości żywności i cieszyć się różnorodnością spożywanych potraw, które dostarczą nam wszystkich niezbędnych makroskładników, witamin i składników mineralnych. Metaanaliza przeprowadzona na Uniwersytecie Św. Katarzyny w Minesocie sprawdzająca wpływ soi na gospodarkę hormonalną (poziom testosteronu) nie potwierdziła jej negatywnego wpływu


2. Białko sojowe obniża poziom testosteronu… Czy kiedykolwiek słyszałeś, że białka sojowe zwiększają poziom estrogenu (żeńskiego hormonu płciowego) i obniżają poziom testosteronu u wysportowanych mężczyzn? Nie byłbyś pierwszą osobą, która o tym słyszała. To stwierdzenie nie jest potwierdzone większością zrecenzowanych badań. Białko sojowe jest bardzo popularne we wschodnio-azjatyckiej diecie i jest pomocnym źródłem białka dla wegetarian. Metaanaliza przeprowadzona na Uniwersytecie Św. Katarzyny w Minesocie sprawdzająca wpływ soi na gospodarkę hormonalną (poziom testosteronu) nie potwierdziła jej negatywnego wpływu. Dodatkowo, w jednej niezwykle ważnej pracy zamieszczonej w czasopiśmie Journal of the International Society of Sports Nutrition ukazano, że 12-tygodniowa suplementacja białka soi nie zmniejszała ilości testosteronu we krwi, ani nie powstrzymywała zmian w beztłuszczowej masie ciała u osób, które stosowały program treningu oporowego. Białka pochodzenia zwierzęcego są zwykle lepszej jakości, niż te pochodzenia roślinnego i są lepszym wyborem dla osób, które jedzą mięso, ryby i produkty mleczne, ale spożywanie białka sojowego raz na jakiś czas nie powinno być szkodliwe.