10 FAKTÓW DOTYCZĄCYCH KOFEINY, KTÓRE WARTO ZNAĆ…

środa, 7 Luty 2018

Kofeina jest naturalnym i łagodnym stymulantem chemicznym, występującym w żywności, kawie, herbacie, czekoladzie i coli.

1. LICZBY NIE KŁAMIĄ.

Bez wątpienia przeciętna osoba spożywa rocznie ogromne ilości kofeiny. Przykładowo w samych Stanach Zjednoczonych roczna sprzedaż to więcej niż milion ton kawy i trzy miliardy ton czekolady. Tym sposobem, kofeina stała się najbardziej popularnych „narkotykiem” za oceanem.

2. KOFEINOWY KOP.

Do pewnego stopnia, pobudzenie, które większość ludzi odczuwa po filiżance kawy jest prawdziwe. Kofeina stymuluje centralny układ nerwowy, blokując neuroprzekaźniki (adenozynę), które zwykle działają na organizm uspokajająco. W wyniku zmian zachodzących w mózgu, neurony przesyłają więcej impulsów, komórki nerwowe przyspieszają, a naczynia krwionośne w mózgu kurczą się. Przysadka mózgowa reaguje uwalniając hormony, które wpływają na przyspieszenie wydzielania adrenaliny przez nadnercza i BUM! Już jesteś pobudzony.

3. PILNUJ SIĘ.

Dla wielu ludzi kofeina jest narkotykiem z wyboru. Statystyki pokazują, że w Polsce około 75% dziennego spożycia kofeiny pochodzi z kawy. Jak w większości przypadków w życiu, można osiągnąć moment, w którym spożyjemy zbyt dużo kofeiny (np. trzy filiżanki dziennie), co może prowadzić do nieprzyjemnych skutków ubocznych, jak poddenerwowanie, bóle brzucha, przyspieszone tętno, bezsenność itp.

4. POLEPSZACZ OSIĄGNIĘĆ.

Kilka badań udokumentowało pozytywny wpływ kofeiny na osiągnięcia wytrzymałościowe. Z tego powodu International Olympic Committee i National Collegiate Athletic Association określiły górny limit dopuszczalnej ilości kofeiny w moczu sportowca po zawodach. Z drugiej strony nie dowiedziono, by kofeina wpływała na osiągnięcia dotyczące manualnej siły mięśniowej.

5. OSUSZANIE STUDNI.

Utarty jest przesąd o odwadniającym działaniu kofeiny. Choć może ona zwiększać potrzebę oddawania moczu, płyn spożywany z kofeiną (np. kawa lub cola) rekompensuje te utracone.

6. MIT NA TEMAT TRZEŹWIENIA.

Niektórzy myślą, że kofeina pomaga im wytrzeźwieć po nadmiernym spożyciu alkoholu. Prawda jest taka, że do pewnego stopnia kofeina może pobudzić osobę, która piła, jednak czas reakcji i zdolność oceny sytuacji nadal są obniżone. A więc nie można w ten sposób wytrzeźwieć.

7. POWIĄZANIE Z HEROINĄ/KOKAINĄ.

Podobnie jak kokaina i heroina, kofeina spowalnia zdolność ciała do ponownego wchłaniania dopaminy – neuroprzekaźnika, który aktywuje ośrodki odczuwania przyjemności w różnych częściach mózgu. Mimo, że działanie kofeiny jest znacznie słabsze, niż któregokolwiek z tych dwóch narkotyków, mechanizm fizjologiczny zwiększający ilość dopaminy w organiźmie jest prawie taki sam.

8. POTENCJALNE KORZYŚCI.

Mimo, że dowiedziono, iż kofeina ma kilka właściwości zdrowotnych, lista potencjalnych korzyści medycznych kofeiny robi wrażenie. Na przykład, badania pokazały, że osoby regularnie pijące kawę mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby Parkinsona o prawie 80%. Z kolei picie dwóch filiżanek kawy dziennie może obniżyć ryzyko zachorowania na raka okrężnicy, oraz kamieni żółciowych, odpowiednio o 20% i 50%.

9. NIE WSZYSTKO JEST RÓŻOWE.

Mimo, że spożywanie kofeiny we właściwych ilościach wydaje się być bezpieczne dla większości dorosłych, istnieje lista medycznych przeciwwskazań. Na przykład, w niektórych przypadkach kofeina może źle wpłynąć na osoby cierpiące na zaburzenia lękowe i zaburzenia afektywne dwubiegunowe, na osoby mające problemy z krzepliwością krwi i nieregularnym biciem serca, z cukrzycą i ciśnieniem wewnątrzgałkowym – zwłaszcza jaskrą. Te zagrożenia sugerują, że powinniśmy być ostrożni spożywając większe ilości kofeiny.

10. DROGA DO ROZSĄDKU.

Mimo, że kofeina dla niektórych może mieć działanie uzależniające, można zmniejszyć ilość jej spożywania, jeśli podejmiemy odpowiednie kroki, by uporać się ze swoimi nawykami. Na początek dobre jest prowadzenie dziennika, by sprawdzić ile kofeiny właściwie spożywamy, a kolejnym będzie stopniowe ograniczanie spożywanej ilości. Warto również zapoznać się i zastosować odpowiednie substytuty, jak na przykład kawa bezkofeinowa.