CZY DŁUGODYSTANSOWE BIEGI ZMNIEJSZAJĄ MASĘ MIĘŚNIOWĄ?

czwartek, 18 Październik 2018

Patrząc na zwycięzców maratonów, takich jak kenijczyk Mary Keitany czy Wilson Kipsang, nie trudno zauważyć, że są oni bardzo szczupli. Wyglądają prawie jak szkielety. Czterokrotny zwycięzca maratonu bostońskiego Robert Cheruiyot ma 1.87m wzrostu i waży niecałe 65kg. Czemu tak mało? Ponieważ: „Im więcej ważysz, tym ciężej musisz pracować i tym jesteś wolniejszy”.

Często maratończycy swoje biegi traktują jako okazje do spalenia nadmiaru kalorii i niechcianej wagi, w tym także nadwyżki mięśni. Ale jeśli nie chcesz stracić swojego sześciopaku lub wyrzeźbionych nóg, nie stracisz jeśli będziesz jeść wystarczająco dużo.

„Spożycie kalorii musi być dopasowane do ilości kalorii spalanych”, mówi Kasia Sołtan, Dietetyk FitNOW. „Kiedy jest dobrze dopasowane, masa mięśniowa nie zmniejszy się”.

Kasia sugeruje, by biegacze zaniepokojeni spadkiem wagi wykonywali treningi używając profesjonalnych pulsometrów zsynchronizowanych z parametrami antropometrycznymi. W ten sposób dowiedzą się dokładnie ile kalorii potrzebują, aby utrzymać stabilną masę ciała.

Zalecamy 1,6-1,8g białka na kg masy ciała, ale nie więcej niż 2g na kg masy ciała dziennie. To około 109-122 gramów białka dziennie dla 70kg osoby, absolutne maksimum to 136g białka. Większe spożycie kalorii z białek to są w zasadzie kalorie, które marnujesz. Dodatkowe białko nie przynosi Ci żadnych korzyści, jeśli jego ilość przekracza tą, której naprawdę potrzebuje twój organizm.

Reasumując: Upewnij się, że przyjmujesz tyle kalorii ile spalasz, a powinieneś utrzymać swoją masę mięśniową. Jeśli robisz tak, a Twoje spożycie białka przekracza 2g/kg masy ciała, zmniejsz tą ilość do zalecanej i zastąp nadmiar węglowodanami oraz tłuszczami. Powodzenia!