DODAWANIE KILOGRAMÓW…

Porady dla osób mających problem z przyrostem masy...

czwartek, 6 Kwiecień 2017

Po pierwsze, pozbądźmy się marudzenia w stylu „Nic nie działa, mogę jeść wszystko tonami, a i tak nie przybieram na wadze!”. Wierz mi, że jeśli nie masz gigantycznego tasiemca ani nie cierpisz na żadną poważną chorobę, przybierzesz na wadze i gwarantuję, że najprawdopodobniej nie jesz wystarczająco dużo, skoro waga stoi w miejscu...

Kiedyś też myślałem, że jem dużo, aż do czasu kiedy wskazano mi prawidłową drogę. Przybieranie i tracenie na wadze to łatwe zadanie, jeśli spożywasz więcej kalorii niż jesteś w stanie spalić. Oprócz odpowiedniej ilości kalorii i właściwego rodzaju jedzenia, istnieją jednak też inne czynniki, nad którymi musisz codziennie pracować…

Twoje treningi powinny być krótkie, ale efektywne..Twoje treningi nigdy nie powinny trwać dłużej niż godzinę. W moim przypadku trwały 40 minut, były bardzo intensywne, ale szybkie. Gdy próbowałem przybrać na wadze, nie spędzałem czasu na bieżni, jeździe na rowerze stacjonarnym ani na sprzęcie wspinaczkowym. Brzmi surowo, ale jeśli chcesz nabrać masy, musisz oszczędzać kalorie.

Bądź leniwy, gdy tylko możesz…Doradzanie lenistwa może brzmieć dziwnie, ale pamiętam, że jeden z moich trenerów zawsze powtarzał, że powinienem zwolnić, gdy nie trenuję… zredukować aktywność jeśli tylko mam taką możliwość. Powiedział mi również: „Nie biegaj, kiedy możesz chodzić, nie chodź, kiedy możesz stać, nie stój, kiedy możesz siedzieć i nie siedź, kiedy możesz się położyć”. Utkwiło mi to w pamięci.

 W jaki sposób należy się odżywiać;1. Dieta powinna być wysokobiałkowa. Należy spożywać jak najwięcej pełnowartościowego białka (nabiał, ryby, chude mięso i wędliny, jaja). Jeśli macie problemy z przekonaniem się do nabiału, warto przygotowywać koktajle owocowe z maślanki, kefiru czy jogurtu, budyń na mleku, dodawać ich do sałatek, "przemycać" w zupach.
2. Dosyć kaloryczne, a jednocześnie wartościowe są owoce (zwłaszcza banany, winogrona, również owoce suszone i orzechy). W ciągu dnia powinno się zjadać około 300 g owoców (3 porcje, przy czym jedną będzie: 1 spory owoc jak duża brzoskwinia czy jabłko/, 2-3 śliwki/ prawie pełna szklanka drobnych owoców jak borówki) oraz garść orzechów i owoców suszonych (można dodawać je do płatków śniadaniowych, omleta na słodko, jogurtów, serków, sosów).
3. Należy zjadać 4-5, a nawet 6 posiłków w ciągu dnia (wliczając w to przekąski), o stałych porach, tak, by przyzwyczaić organizm do pewnych godzin i sprawić, by upominał się wtedy o posiłek. Umiarkowany wysiłek fizyczny będzie pobudzał apetyt przed posiłkiem, natomiast po nim polecamy małą sjestę. 
4. Należy nie przesadzać z pokarmami o dużej zawartości tłuszczu, wędzonymi, smażonymi, wzdymającymi – długo zalegają w żołądku i zmniejszają apetyt. Frytki z kilograma ziemniaków owszem będą zawierały mnóstwo kalorii, ale nic poza nimi. Organizmu nie da się oszukać, a i zdrowe przytycie to sztuka. Nie warto rozpychać żołądka, bo będziecie czuli się ociężali; ważna zasada to zwiększanie kaloryczności diety nie poprzez olbrzymie porcje, a trochę większe niż dotychczas, za to o wysokim wskaźniku odżywczych (będą to np. produkty białkowe).
5. Konieczne jest spożywanie produktów zbożowych. Są one tzw. produktem objętościowym w naszej diecie i to one są głównym źródłem kalorii. Polecamy pieczywo mieszane (zarówno białe jak i pełnoziarniste), co zapobiegnie ewentualnym zaparciom. Można zacząć choćby od małych ilości, jeśli trzeba to "przemycać" je do diety. 
6. Zwróćcie uwagę na to, by stosować świeże oleje do sałatek… Jakość spożywanego tłuszczu jest kluczowa.